Ініціативним все під силу, або Річний звіт організації за 2021

 

Для активу громадської організації «Білозерський центр регіонального розвитку» 2021 рік видався цікавим та багатим на яскраві події і відданих людей! Ми дивуємося, як на волонтерських засадах і за мінімальної фінансової підтримки, можна було скільки всього зробити? А все завдяки партнерам, друзям та нашим однодумцям! Але про все по порядку.

Розпочався рік з конкурсу на найкращу та креативну різдвяно-новорічну пісню #заколядуйте_на_добро, який ми провели спільно з порталом Білозерка.Інфо. До нас з віншувальними піснями завітали аж 30 колядників – великих і маленьких, професіоналів та аматорів, з Білозерщини та далеко за її межами.

З січня по липень 2021р. ми працювали над проєктом «Park Fest» в Білозерці». Нашу ініціативу підтримало Управління освіти, культури, молоді та спорту Білозерської селищної ради, забезпечивши співфінансування на виготовлення мобільної конструкції сцени у сумі 46 537,87 грн. Ще 35 тисяч гривень ми отримали від донорів в рамках проєкту «Зміцнення міжсекторальної співпраці для соціальної згуртованості» (SC3), що здійснюється Британською Радою спільно з НУО «Міцна громада», НУО «Молодіжна платформа» та Херсонським обласним благодійним фондом «Об’єднання». В результаті кропіткої роботи громада отримала сучасну мобільну сцену для культурного дозвілля.



Разом з Білозерською футбольною лігою для жінок та дівчат ми провели два турніри – «Кубок солідарності» до 8 березня та «Кубок дружби» до Дня Конституції.


У лютому повноцінно запрацював
креативний простір «КРИЛА», який було створено ще в  березні 2020 року, але через пандемію та карантинні обмеження  ми не змогли працювати на повну. «Ми радіємо, що у нашій громаді з’явилося місце, де підлітки та молодь можуть втілювати власні ідеї в життя, розвиватися, проводити цікаво вільний час, спілкуватися з однолітками, дізнаватися про можливості та долучатися до різних проєктів, – розповідає Катерина Оксенюк, керівниця простору.- Клуб настільних ігор став популярним не тільки серед підлітків, а й серед дорослих. Тут нараховується більше 20 різноманітних ігор від інтелектуальних до стратегічних.  Цікаві ігри, приємне спілкування, командний дух – все це налаштовує на гарну атмосферу та релаксацію. У березні ми провели Школу соціальної активності, в якій навчили молодих людей втілювати свої ідеї та ініціативи в життя, перетворювати їх в проєкти та шукати фінансування для їх реалізації. Створити умови для змістовного дозвілля підлітків нам вдалося за підтримки програми «Активні громадяни» Британської Ради в рамках проєкту Вікторії Незбай «Клуб активних підлітків: від знань до дії».



Клуб документального кіно  Docudays UA – це не тільки перегляд фільмів, але й їх обговорення. Підлітки проживають побачені ситуації та проблеми, діляться власним досвідом вирішення тих чи інших проблем, висловлюють свою думку. Разом з підлітками ми переглянули не один кінофільм.

Липень став  для простору місяцем захисту довкілля. Тамара Ковальчук, еко активістка з Дніпровського, стала засновницею цікавого еко-курсу «Екоактивісти» для підлітків 10-15 років. Навчання включало декілька модулів, під час яких учасники розвивали власні еко звички та ставали більш дружніми до природи.



Також влітку наш актив працював над проектом Елли Петренко «Адаптація до карантинних умов креативного простору для молоді Білозерської ОТГ», який підтримала Британська Рада в Україні. Спільними зусиллями ми облаштували вуличний майданчик для молодіжних активностей на свіжому повітрі.



16 листопада  на базі креативного простору «КРИЛА» стартував Teens’ Skills-up club для підлітків від EducationUSA. Метою роботи клубу є розвиток лідерських якостей та м’яких навичок у підлітків, таких як: емоційний інтелект, стресостійкість та гнучкість, комплексне вирішення проблем, критичне мислення та аналіз, креативність, оригінальність та ініціативність, лідерство та соціальний вплив, навичка навчання впродовж життя, вміння переконувати та вести переговори.


«Teens’ Skills-up club – це не тільки розвиток лідерського потенціалу та м’яких навичок у підлітків, - говорить Катерина Оксенюк, лідерка клубу, - а ще й цікаве спілкування з однодумцями, нові знайомства, щомісячні онлайн вебінари з різних тем з експертами від EducationUSA. Клуб має постійну кількість учасників і я щиро сподіваюсь, що ми станемо однією дружньою та потужною командою».

Креативний простір став цікавим не тільки підліткам та молоді, але й жінкам різного віку. Клуб «ЩасливаЯ» для жінок громади запрацював на постійній основі.



 «Від дитинства мене оточують подруги… І я напевне знаю, як важливо мати теплі та душевні стосунки із людиною, яка, з одного боку така як і ти, а з іншого – із своїми поглядами та досвідом. Але ви напевне розділяєте загальні цінності, - говорить Інна Корміленко, засновниця клубу. - Вважаю, що кожній жінці - потрібна жінка... Саме така центральна ідея і стала стимулом до того, що ось вже майже рік на території Білозерки діє жіноче коло «ЩасливаЯ», яке я заснувала та успішно веду».  

«ЩасливаЯ» - це безпечне місце, де жінки здійснюють обмін енергією: вчаться, спілкуються, пробують робити щось нове, втілюють у життя власні ідеї, діляться життєвим досвідом, розвиваються фізично, духовно, інтелектуально, емоційно... Тут кожен може бути собою. Без осуду. Вільно висловлювати свої думки. Наші зустрічі часто спрацьовують як психотерапія.

Раніше жінки збиралися на вечорниці: для творчості, для праці, для обрядів... І це, окрім всього іншого частина нашої культури. Ми створили місце, де кожна може виділити час для час для себе. Може пізнавати себе, свою жіночу сутність... Ми живемо тут щиро, імпульсивно інтуїтивно, без масок...

Минулий рік став для нас багатим на події. Ми зустрічалися біля 30 разів. І кожна зустріч була відкриттям та натхненням. Що робили? Наприклад, ділилися рецептами та випікали рум’яні пироги. Розписували ароматні пряники глазур’ю. Зустрічалися, щоб вивчити свою жіночність. Розбирали архетипи та стратегії поведінки. Малювали картини на полотні. Займалися нейрографікою, створюючи свого Ангола та даруючи собі крила. Ми вчилися правильно формувати раціон та змінювати харчові звички. Займалися тілом та дізналися багато чого, щоб зберегти здоровий хребет та бути молодими та рухливими. Організували та втілили у життя одну із найяскравіших фотосесій на станіславських кручах, де взяли участь 20 жінок. Такої концентрації краси на квадратний метр тут ще не бачили. Робили етно-вечірку в українському вбранні та годували всіх бажаючих млинцями на Масляну. Грали у трансформаційні та психологічні ігри, які дуже сподобалися жінкам. Освоїли правопівкульне малювання. Опановували страхи. Працювали із цифрами, розраховуючи  ну мерологію. Провели чотири зустрічі, присвячені фінансовій грамотності, які суттєво змінили фокус уваги на власні кошти, вміння їх заробляти, управляти ними.

Наше коло «ЩасливаЯ» - це невичерпне джерело різного роду інформації. Багато з того, що відбувалося дівчата робили вперше. Тим самим розширили власні кордони комфорту та сприйняття світу. Це місце де присутні черпають силу, можуть знайти натхнення для вирішення життєвих задач, де вони насичуються добром. Впевнена, що кожна з нас стала щасливішою!

Жовтень став місяцем програмування в Білозерській громаді. В рамках ініціативи Meet and Сode ми провели три онлайн-події, в яких брали участь учні та учениці Білозерських шкіл  та кожен захід мав певну вікову аудиторію.

Онлайн-подія «Програмування – це цікаво та весело!» проходила на базі Білозерської школи № 1 ім. О.Я. Печерського для учнів 3-6 класів шкіл Білозерської громади. В рамках ініціативи Meet and Сode був придбаний конструктор LEGO Education WeDo 2.0 вартістю 9,400 гривень.

Онлайн – подія «Молодіжні Quiz – битви на знання ІТ» запрошувала до участі учнів та учениць 9-11 класів шкіл Білозерської громади, щоб підвищити інтерес старшколасників до ІТ-технологій т програмування, перевірити власні знання в ІТ сфері та ознайомитися з новим онлайн платформами. Молодіжні Quiz – битви або батли проходили в три раунди. У першому та другому раунді змагалися за першість старшокласники з різних шкіл, переможці яких зустрілися у фіналі. Три призери фінального батлу отримали цінні подарунки – фітнес годинники.



Онлайн- подія «Дівчата в ІТ» проходила у вигляді двох Zoom- зустрічей жінок-айтішниць з дівчатами 7-11 класів шкіл Білозерської громади.


«Так як ініціатива Meet and Сode щорічна, то сподіваємось, що наступного року до онлайн подій долучиться ще більше хлопців та дівчат, - говорить
Елла Петренко, голова ГО «Білозерський центр регіонального розвитку». – Ми плануємо розширити географію наших заходів та запросити до участі молодь сусідніх громад. Також, тішить те, що онлайн формат цікавий для молоді, їхній інтерес до ІТ технологій зростає з кожним роком. Тому, в майбутньому ми плануємо багато заходів з ІТ- новинками. Слід зазначити, що ініціатива Meet and Сode у Білозерській громаді стала успішною завдяки співпраці нашої громадської організації з Управлінням освіти, культури, молоді та порту Білозерської селищної ради.  Цінними подарунками, які отримали переможці онлайн-вікторин, ми завдячуємо фінансовій підтримці  SAP та Федерального міністерства внутрішніх справ Німечиини. В Україні Meet and Code впроваджується Ресурсним центром ГУРТ у співпраці з організаціями TechSoup Europe та Haus des Stiftens gGmbH».

У листопаді стартував наш проєкт «Бюджет Білозерської громади – для громадян», який будемо впроваджувати разом з селищною радою за фінансової підтримки Європейського Союзу та Нідерландського Гельсінського Комітету. Реалізація проекту триватиме до квітня 2022 року. За цей короткий час у громаді будуть впроваджені три інструменти для підвищення відкритості та прозорості селищного бюджету, які були випробувані в 100 громадах України, серед яких наші сусідні – Станіславська та Музиківська.

Роботи зроблено чимало, ще більше попереду – ідей у нас вистачає, якби ж тільки вистачило сил і підтримки! Тому ми завжди раді поповненню у нашій команді! Ласкаво просимо!

Джерела надходжень/донори

2021 рік

Сума, грн

Частка у відсотках

ЄС, Нідерландський Гельсінський Комітет

91346,94

48,37%

Британська Рада в Україні (проекти членів організації)

64739

34,28%

Ресурсний центр ГУРТ, Meet-and-Code

27000

14,30%

Пожертви приватних осіб, членські внески

5232,37

2,77%

Пасивні доходи (% по депозиту)

545,48

0,29%

Всього

188863,79

100,00%

Дописати коментар

0 Коментарі