Координаційний офіс безпеки в Білозерському районі інформує про протидію коронавірусу (станом на 26.03.20р.)



Команда Координаційного офісу безпеки в Білозерському районі підготувала дайджест щодо ситуації з поширенням епідемії коронавірусу та діяльності місцевих органів влади, служб та установ в Білозерці та районі станом на 26 березня 2020р.

Робота органів влади

Режим надзвичайної ситуації запроваджено по всій території України на 30 днів. Таке рішення ухвалили на засіданні Кабінету Міністрів 25 березня. У режим надзвичайної ситуації переведена Єдина державна система цивільного захисту. Відповідно, всі карантинні обмеження також подовжені на 30 днів – до 24 квітня.

За словами Прем’єра Дениса Шмигаля, рішення обумовлене тим, що випадки захворювання на COVID-19 вже виявлені в 13 областях та у місті Києві.

Додатково до цього рішення Кабмін постановив:
  • належним чином облаштувати КПП в зонах надзвичайної ситуації з обов’язковим санітарним оглядом громадян та пропуском лише після медичного огляду осіб і дезінфекції транспортних засобів;
  • залучити до роботи на цих пунктах працівників та технічні засоби МОЗ, Нацполіції, Нацгвардії, ДСНС, Держпроспоживслужби;
  • усі приміщення, дороги та тротуари мають проходити ретельну дезінфекцію;
  • надавати допомогу малозахищеним верствам населення із залученням працівників соціальних служб, громадських і волонтерських організацій до надання допомоги.

Міністерство економіки, торгівлі та сільського господарства України звертається до підприємців з проханням взяти участь у анкетуванні та заповнити опитувальник бізнесу стосовно протидії COVID-19.

Планування та здійснення заходів із запобігання поширенню на території України коронавірусу потребують комплексного підходу. З цією метою Міністерством економіки, торгівлі та сільського господарства України підготовлено анкету для проведення опитування представників вітчизняного бізнесу стосовно протидії розповсюдженню коронавірусної інфекції (COVID- 2019). В опитуванні можуть брати участь представники мікро, малих, середніх та великих підприємств будь-якої форми власності. Анкету розміщено на офіційному сайті Білозерської РДА за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd2RPy3X0-V2_9HhdXo7ngY0z2MyqwxhZul8w23CFQZRqzwcg/viewform

Єдиний антикризовий штаб в Херсонській області об’єднав волонтерів та бізнес задля забезпечення груп ризику гуманітарною допомогою в умовах карантину. 

На лінію кол-центру надійшло105 дзвінків. Call-центр штабу працює з 8:00 до 18:00 без вихідних. Оператор обласного штабу – 095 133 56 01. 

133 бригади волонтерів (по 3 особи у кожній) здійснюватимуть доставку пакетів з продуктами харчування до визначених осіб, які потребують допомоги, та засобів індивідуального захисту відповідальним особам у лікарнях.

Місце розташування складського приміщення для надходження гуманітарної допомоги – Херсонський машинобудівний завод.

Якщо у вас є бажання допомогти у роботі антикризового штабу, приєднуйтесь!

Головні задачі:
  • допомога лікарям, які знаходяться у зоні ризику, засобами індивідуального захисту;
  • допомога лікарням медичним обладнанням, яке необхідне для транспортування контактних осіб з ознаками інфекції, їх ізоляції та подальших дій щодо недопущення поширення інфекції та забезпечення підтримки життєдіяльності хворого;
  • забезпечення гуманітарною допомогою незахищених верств населення – інвалідів, багатодітних та малозабезпечених.

Білозерська районна державна адміністрація

В районі працює 15 мобільних груп щодо забезпечення осіб похилого віку та малозахищених верств населення, які мають найбільший ризик настання летальних наслідків, продовольством, ліками та предметами першої необхідності. За інформацією районного управління соціального захисту населення, на Білозерщині таких 1380 осіб, з них 168 знаходяться на обслуговуванні територіального центру.

Органи місцевого самоврядування

В громадах створено мобільні групи (працівники сільської ради, соціальні працівники), які в Білозерській селищній раді обслуговують 40 одиноких мешканців громади, в Музиківській - 20 громадян похилого віку, в Станіславській - 72 особи.

Самотніх громадян Музиківської громади, які не в змозі самостійно придбати продукти, ліки, просять звертатися по допомогу за телефонами:

с. Музиківка 
  • 096-406-45-12 Блазина Олена Георгіївна; 
  • 066-984-59-49 Літвінова Наталія Григорівна;
  • 050-709-53-06 Шнирук Ірина Василівна.

с. Східне, Загорянівка 
  • 096-584-36-07 Добринчук Катерина Дмитрівна
  • 098- 445-83-50 Вова Тетяна Олександрівна

На території Білозерської селищної ради проживає 6 осіб, які потребують проходження процедури гемодіалізу - три рази на тиждень таким пацієнтам життєво необхідно проходити цю процедуру в лікарні в м.Херсон. Депутати селищної ради внесли зміни до програми “Турбота” і з місцевого бюджету таким громадянам виділено матеріальну допомогу по 1000 грн. на кожного хворого.

На території Музиківської сільської ради проживає 1 особа, яка потребує проходження процедури гемодіалізу, і наразі вирішується питання про надання їй матеріальної допомоги для компенсації вартості проїзду до лікарні.

За даними Станіславської сільської ради, на території громади немає громадян, які потребують процедури гемодіалізу.

На виконання рішення комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Білозерської селищної ради, яка відбулася 18 березня, на комунальних підприємствах громади посилено виробничий лабораторний контроль за якістю та безпечністю питної води. Зі слів голови селищної ради Чередник А.І одне таке дослідження коштує приблизно 1300 грн. Проби води беруться з кожної свердловини окремо. На території селищної ради працюють 3 свердловини в с.Томина Балка, 3 свердловини в с.Надеждівка, Білозерський округ - 11 свердловин. На позачерговій сесії 24.03.2020 року було прийнято рішення виділити з місцевого бюджету кошти комунальним підприємствам для проведення досліджень: по 5 тис.грн, на КЗ “Томинобалківський” та “Надеждівський”, та 15 тис.грн. КЗ “Водограй”.

Селищна голова Чередник А.І закликала всі підприємства та мешканців громади не залишатися осторонь та здійснювати благодійну допомогу під час карантину - у пошитті та реалізації медичних масок, продажу продуктів харчування в онлайн-режимі. 

Робота закладів охорони здоров'я

За даними Центру громадського здоров’я, станом на 10:00 26 березня в Україні 156 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 5 летальних, 1 пацієнт одужав та вже виписаний з лікарні. За добу було зафіксовано 43 нові випадки.

Наразі коронавірусна хвороба виявлена:
  • Вінницька область — 1 випадок;
  • Волинська область — 2 випадки;
  • Дніпропетровська область — 2 випадки;
  • Донецька область — 1 випадок;
  • Запорізька область — 7 випадків;
  • Житомирська область — 2 (1 летальний) випадки;
  • Івано-Франківська область — 16 (2 летальні) випадків;
  • м. Київ — 34 випадки;
  • Київська область — 24 випадки;
  • Львівська область — 2 випадки;
  • Луганська область — 1;
  • Одеська область — 4;
  • Тернопільська область — 15 випадків (1 летальний;
  • Херсонська область — 1 випадок;
  • Чернівецька область — 42 (1 летальний) випадки;
  • Черкаська область — 2 випадки.
Дослідження проводилися вірусологічною референс-лабораторією Центру громадського здоров’я України, а також обласними лабораторіями. Станом на ранок 26 березня 2020 року до Центру надійшло 183 повідомлення про підозру на COVID-19. Всього з початку 2020 року надійшло 1124 повідомлення про підозру на COVID-19.

На сьогодні в селищі та районі фактів виявлення підозр на захворювання на коронавірус не виявлено. 

Херсонська область отримала партію експрес-тестів на COVID-19. Голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв під час прямого ефіру на “Суспільному радіо Херсон” прокоментував ситуацію з отриманням експрес-тестів: “24 березня 2020 Херсонська область отримала першу партію експрес-тестів на COVID-19 і почали тестувати. Ці тести вже розповсюджені серед 10 базових лікарень, які визначені рішенням комісії і відповідними наказами обласного департаменту здоров`я як базові для лікування коронавірусної інфекції. Таких тестів буде більше. Ми очікуємо додаткову партію тестів, яка допомогла б нам швидко реагувати на ті підозри, які є, швидко проводити діагностику і у випадку підтвердження, яке на жаль в нашій області можливе, ми могли б здійснювати ті заходи, які передбачені алгоритмами лікування коронавірусної інфекції Міністерством охорони здоров`я”.


КНП «Херсонська обласна інфекційна лікарня ім. Г.І.Горбачевського» ХОР 
Мітковський Володимир Григорович 
м Херсон, вул. М.Гринька, 1 -а тел. 050-984-66-66

КНП «Херсонська міська клінічна лікарня ім. А. і 0. Тропіних» 
Ремига Леонід Тимофійович 
м.Херсон, Комарова,2 тел. 050-318-59-81

КНП «Херсонська міська клінічна лікарня ім. О.С.Лучанського (вагітні, роділі, породіллі) 
Ларіонов Володимир Юрійович 
м. Херсон, вул. Кримська, 138 тел. 050-105-56-55

КНП «Скадовська центральна районна лікарня» 
Руденко Костянтин Валерійович 
75700, Херсонська обл., м. Скадовськ, вул. Сергіі'вська, 20 тел. 050-535-52-26

КНП “Генічеська центральна районна лікарня Генічеської районної ради Херсонської області” 
Фетієв Ельдар Леннурович 
75500, Херсонська обл., м. Генічеськ, пр. Миру, 130 тел. 099-734-82-01; 007-518-07-21

КНП «Центральна міська лікарня міста Нова Каховка» 
Гайдаманчук Ігор Іванович 
74900, Херсонська обл., м. Н.Каховка вул. Героїв України, 33а тел. 050-650-50-56

КНП «Каховська центральна районна лікарня Каховської районної ради» 
Мазур Олена Борисівна 
74800, Херсонська обл.,м.Каховка, вул.Першотравнева 34 тел. 066-243-45-37

КНП «Бериславська центральна районна лікарня» 
Кардава Север'ян Север'янович 
74303, Херсонська обл., м. Берислав, вул.1 Травня, 124 тел. 050-656-78-70

КП «Голопристанська центральна районна лікарня» 
Житнюк Владислав Вадимович 
75600. Херсонська обл., м.Гола Пристань, вул. Санаторна, 7 тел. 050-144-62-91

КНП «Олешківська центральна районна лікарня» 
Попенко Олег Іванович 
75100, Херсонська обл., м.Олешки, вул. Комунарів. 85 тел. 050-913-02-60


КП «Білозерська центральна районна лікарня» отримала благодійну допомогу у вигляді медичного обладнання вартістю 631,315 тис. грн. від мешканця смт.Білозерка Валерія Кодецького, який наразі живе та працює в Києві. Це 8 шприцевих насосів, 4 інфузійних насосів, 8 підігрівачів інфузійних розчинів та 4 монітори пацієнта, які можна використовувати під час операцій та відслідковувати найменші зміни життєво-важливих показників пацієнта реанімації.

Медичні установи Білозерського району потребують допомоги підприємців та громадян! 

Лікарям медичних установ потрібні: 
  1. Пульсоксиметри
  2. Маски (одноразові медичні)
  3. Марля
  4. Спирт
  5. Перчатки (нітрилові)
  6. Халати (одноразові)
  7. Миючі засоби
  8. Антисептики
  9. Утримувачі для паперових рушників
  10. Паперові рушники
  11. Дезінфікуючі розчини
  12. Термометри (безконтактні)
  13. Окуляри (захисні, герметичні)
  14. Кисневі концентратори
  15. Біохімічні аналізатори
  16. Світильники бактерицидні
  17. Лампи бактерицидні
  18. Комбінезони медичні (багаторазового використання) 
Підтримати лікарів і забезпечити їх необхідним обладнанням та матеріалами для більш ефективної боротьби з коронавірусною інфекцією, можна перерахувавши кошти на рахунок бюджетної установи КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Білозерського району» за наступними реквізитами (якщо ви хочете, щоб кошти були використані для потреб конкретної амбулаторії, то у призначенні платежу вкажіть її назву, наприклад, "для потреб Станіславської амбулаторії"):

Отримувач КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Білозерського району» 
(скорочена назва - КНП “ЦПМСД Білозерського району”)
Код ЄДРПОУ 38637457
рахунок UA87 352479 00000 26004052215187
в АТ КБ “Приватбанк” МФО 352479

Або ж ви можете принести все необхідне в амбулаторію у своєму населеному пункті або ж безпосередньо в Центр первинної медико-санітарної допомоги Білозерського району, який знаходиться за адресою: Білозерка, пров.Торгівельний, 20. 
Телефон для довідок (05547) 33-9-79 головний лікар Чорі Ірина Василівна

Усі амбулаторії району мають робочі мобільні телефони, за якими лікар надасть вам кваліфіковану допомогу і вирішить питання, чим і де лікуватись:
  • Миролюбівська амбулаторія - 0669097762
  • Білозерська амбулаторія - 0669097699
  • Станіславська амбулаторія - 0669097698
  • Дар’ївська амбулаторія - 0669097697
  • Чорнобаївська амбулаторія - 0669097683
  • Киселівська амбулаторія - 0997357904
  • Велетенська амбулаторія - 0997357898
  • Посад-Покровська амбулаторія - 0669097736
  • Музиківська амбулаторія - 0678191789

Громадян просять звернути увагу на те, що на період карантину варто утриматись від відвідування в амбулаторії (огляди немовлят, огляди з хронічними захворюваннями, профогляди та звернення для виписування рецептів). Приходити варто лише при гострих станах або якщо відвідування призначив лікар. Для цього лікарі наполегливо рекомендують попередньо записатися на прийом за вище вказаними телефонами. В інших випадках у вас є можливість проконсультуватися з сімейним лікарем в телефонному режимі.

Якщо ви або ваші родичі прибули з-за кордону, необхідно повідомити свого лікаря чи працівників амбулаторії по телефону для вирішення узгодження та подальших кроків.

На цілодобовій Урядовій «гарячій лінії» 15-45 оператори готові консультувати населення щодо питань, які стосуються коронавірусу.

До теперішнього часу, в аптеках селища відсутні захисні маски, перчатки та антисептичні препарати. Дану проблему представники Білозерської РДА тримають на контролі та намагаються знайти підприємства, які в змозі якісно та швидко виготовити якісну продукцію.

Робота закладів освіти

Заклади освіти району до 24 квітня 2020р. зупинили освітній процес. 

В закладах освіти освітній процес на період карантину переведено з очної форми навчання на дистанційну форму. Наприклад, в Музиківському ліцеї виконання навчальних програм здійснюється за дистанційною формою навчання через електронну пошту, відеочати, форуми, веб-сайти, онлайн-бібліотеки та Google платформи для самостійного опрацювання матеріалу. Коли завершиться період дистанційного навчання, учні отримають перевірочні завдання, що складені з питань, які надавалися для самостійного вивчення. Записи домашніх завдань з предметів також будуть здійснюватися на освітньому порталі «Нові знання» у програмі КУРС:Школа на сайті nz.ua в рубриці «Електронний журнал» за допомогою логінів та паролей, які учням надано попередньо. Установлено графік проведення консультацій батьків у дистанційній формі з понеділка по п’ятницю з 08.00 до 17.00 години (у телефонному режимі).

Робота служб та установ

25 березня 2020 року спеціалісти управління соціального захисту населення районної державної адміністрації разом з медичними працівниками КП «Білозерська центральна районна лікарня» здійснили виїзд до «Центру тимчасового перебування сімей та осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах» в с. Велетенське Кізомиської сільської ради. Надано роз’яснення щодо прийняття документів та призначення, в період карантину, щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. Також медичні працівники надали рекомендації щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID – 19) та роздали мешканцям центру засоби індивідуального захисту.

Робота суб'єктів господарювання

В дистанційному режимі продовжують роботу з дотриманням протиепідемічних заходів: банки; поштові відділення; автозаправні станції; станції технічного обслуговування.

Комунальні підприємства, які централізовано подають питну воду населенню, працюють у звичайному робочому режимі. 

Робоча група із працівників селищної, сільських рад, поліції та держпродспоживслужби здійснює рейди на об’єкти, які повинні бути закритими під час карантину. 

На виконання постанови Кабміну № 215 від 16 березня 2020 р. на території району припинено регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському транспорті (крім перевезення легковими автомобілями). 

Наразі частково організовано підвезення медичних працівників, які проживають в Білозерському районі і працюють в лікарнях м.Херсона. Як повідомив заступник голови ХОДА Сергій Козир, забезпечено підвезення медичних працівників у Херсон з смт. Білозерка, м. Олешки та с.Чорнобаївка. Також, спільно з профспілкою медичних працівників та автоперевізником, розглядається питання щодо підвезення медичних працівників з с.Музиківка. Автобуси будуть відповідно промарковані.


Робота правоохороних органів

Для забезпечення карантинних заходів та виявлення порушень відповідних законодавчих актів України, працівники Білозерського відділення поліції працюють у посиленому режимі несення служби. 

За добу 21 березня 2020р. під час патрулювання поліцейські Білозерського відділення поліції виявили 2 факти порушень правил карантинних заходів, з них: 1 – за здійснення торгівлі, 1 - за перевезення пасажирів понад норми. Адміністративні матеріали направлені до суду для прийняття рішення. 

24 березня під час патрулювання поліцейські Білозерського відділення поліції склали ще один адміністративний матеріал за порушення правил карантинних заходів - біля с.Музиківка поліцейські виявили водія, який здійснював перевезення пасажирів понад встановлену норму.

Поліцейські нагадують, що недотримання карантинних обмежень загрожує порушникам притягненням до адміністративної чи кримінальної відповідальності.

Важлива інформація

Для вас зібрані корисні контакти для звернень під час карантину:
  • Офіційний веб-сайт МОЗ http://www.moz.gov.ua/
  • Офіційна сторінка МОЗ у Facebook https://www.facebook.com/moz.ukr/
  • Офіційний телеграм-канал Міністерства Коронавірус_інфо (Скорочена назва - @COVID19_Ukraine)
  • Telegram-бот МОЗ із відповідями на найпоширеніші питання про коронавірус @COVID19_Ukraine_Bot 
  • Гаряча лінія по коронавірусу – 0 800 505 201
  • Відповіді на основні запитання про COVID-19 – www.covid19.com.ua
  • Швидка медична допомога – 103
  • Гаряча лінія МОЗ – 1677
  • Якщо у вас до сих пір немає сімейного лікаря, то Вам сюди – 1687
  • Урядова гаряча лінія – 1545
  • Гаряча лінія для тих, хто прибув в Україну – 551
  • Лікарі, які дають слушні поради – 1583 та 044 235 0101
  • Безоплатна правова допомога – 0 800 213 103

Дотримуйтесь рекомендацій профілактики та режиму карантину. 
Будьте здорові! 


Довідково: 

Координаційний офіс безпеки в Білозерському районі створений в рамках проекту “Безпечні та правоспроможні ОТГ Білозерського району Херсонської області“, що реалізує громадська організація “Білозерський центр регіонального розвитку” у партнерстві з Херсонським місцевим центром з надання БВПД, Станіславською сільською радою, Музиківською сільською радою, Білозерською селищною радою, Білозерським відділенням поліції, Координаційним офісом безпеки в м.Татарбунари при Одеській обласній організації КВУ за фінансової підтримки міжнародного фонду “Відродження“.

Фахівці офісу безпеки надають представникам влади, громадськості, поліції практичну, методичну та консультаційну допомогу у вирішенні питань щодо реалізації безпекових ініціатив, розвивають лідерство та людський потенціал в громаді. Офіс безпеки є платформою для формування безпечного середовища в громадах району. 

Координаційний офіс безпеки при громадській організації “Білозерський центр регіонального розвитку” працює в онлайн режимі і для отримання правової допомоги просимо звертатися за телефоном (095) 087-48-60.

З 23 березня 2020 року і до завершення карантину Білозерське бюро правової допомоги Херсонського місцевого центру з надання БВПД призупиняє особистий прийом громадян та надання адресної правової допомоги і повністю переходить на надання правових послуг дистанційно. Консультації можна отримати за номером телефону - (05547) 33-2-60 або (068) 364-86-28.

Дайджест підготували 
Наталія Юшко, Вячеслав Лях, Елла Петренко, Катерина Оксенюк, використовуючи інформацію з офіційних веб-сайтів органів влади, офіційних сторінок у соц.мережах та матеріали районної газети "Придніпровська зірка"

Дописати коментар

0 Коментарі