Безоплатна правова допомога в об'єднаних громадах


Більше десяти років в Білозерці працює юридична приймальня громадської організації “Білозерський центр регіонального розвитку“. За ці роки аналіз звернень громадян за безоплатною правовою допомогою показав, що 71% клієнтів офісу – це жінки з сільських громад Білозерського району. Кожна третя жінка звертається задля вирішення питання, що стосується сімейного права. У більшості випадків жінки, які звертаються за безоплатною правовою допомогою, потребують і психологічної допомоги, і соціальних послуг. Наприклад, з січня 2019 року до громадської організації звернулося 609 осіб, з них 181 особа хотіла вирішити свої сімейні питання. Зазвичай, це стягнення аліментів, поділ майна подружжя, розірвання шлюбу, позбавлення батьківських прав, встановлення опіки над дитиною, таємниці усиновлення, встановлення батьківства тощо. Все ще залишається актуальним питання домашнього насильства в сім’ї. 

Вирішення даного питання стало ключовим завданням для представників громадської організації. Юристи проаналізували законодавство України, міжнародне законодавство щодо насильства в сім’ї та захисту прав потерпілих. Вже маючи досвід співпраці з ОТГ у сфері впровадження системи надання безоплатної правової допомоги, фахівці громадської організації впродовж 2019 року працювали над проектом ”Посилення правових можливостей об’єднаних громад у захисті прав дітей та жінок“ за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та за сприяння Мережі правового розвитку. В Білозерській, Музиківській та Станіславській громадах проведені заходи покращили ситуацію з надання правової та психологічної допомоги вразливим верствам населення, серед яких жінки та діти. 

Для 146 фахівців органів місцевого самоврядування та педагогів, які у своїй роботі стикаються з проблемою насильства в сім’ї, були проведені навчальні заходи щодо правових механізмів захисту прав дітей та жінок. А триста учнів 9 навчальних закладів ознайомилися з поняттям булінгу та відповідальністю, яка виникає за його вчинення. Діти також дізналися, до кого можна звернутися за допомогою, якщо потрапив у складні обставини. 

Підтримка місцевої влади та розуміння з їхнього боку важливості даної проблеми є запорукою успіху проекту. Тому аби громадяни змогли отримати якісну правову та соціальну допомогу, першим ділом в громадах було налагоджено співпрацю між надавачами правової та соціальної допомоги задля координації дій та відпрацювання механізму перенаправлення клієнтів. Однак ця діяльність неможлива без належного фінансування. Тому в Станіславській та Музиківській громадах були прийняті Програми надання безоплатної первинної правової допомоги населенню. В рамках виконання даних програм залучаються юристи для надання правових послуг громадянам, спрямованих на забезпечення реалізації прав, свобод людини і громадянина, захисту цих прав і свобод, їх відновлення у разі порушення.

Аналогічну Програму на 2020 рік вже у грудні розглянуть депутати Білозерської ОТГ. Основними завданнями цієї Програми є створення належних умов для забезпечення доступу мешканців до безоплатної первинної правової допомоги, підвищення рівня інформованості громадян щодо доступу до БВПД (безоплатної вторинної правової допомоги), підвищення правової освіти і культури громадян; забезпечення вільного доступу жителів до джерел правової інформації. 

Одним з каменів спотикання в забезпеченні громадян якісною безоплатною правовою допомогою є наявність фінансування вже затверджених програм. 

Безкоштовну первинну правову допомогу громадяни можуть отримати:
  • у своїй сільській або селищній раді, яка затвердила відповідну програму, 
  • в офісі ГО “Білозерський центр регіонального розвитку“ за адресою: Білозерка, вул. Свободи, 86-а (ІІ поверх будинку торгівлі Безпоясного). Телефони для довідок: (05547)33-7-768, МТС (095) 087-48-60, Київстар (068) 538-90-06 



Наталя Юшко

Дописати коментар

0 Коментарі